Friday, February 15, 2013

Ehem...pssstt..nak dengar cerita tak?

Mari..mari..dengar ini cerita:

1. Kuliah: Kitab Fiqh Al-Aulawiyat (Fiqh Keutamaan) 
Karangan Dr.Yusuf Al-Qardhawi,
Di Masjid Hjh. Maznah, Taman Megah Ria, Pasir Gudang.
Pada setiap hari Selasa malam Rabu-lepas Maghrib.
Penceramahnya Ust.Md.Esa

Kuliah pada 12/2/2013 dah habis bab mukadimah. Tapi bab mukadimah je dah menarik, tertarik dan terus jatuh hati. Kenapa? Sebab kitab ni sangat dekat dengan setiap sisi kehidupan kita. Tak kiralah soal keluarga, kerjaya, hati dan perasan (cewah!), dan banyak lagi. Secara umumnya kalau nak bagi aku dan kamu-kamu faham, kitab ini menerangkan bahawa hukum-hukum dalam Islam ini berbeza-beza mengikut darjat yakni bergantung mengikut keadaan, situasi dan zaman.

Contoh terdekat ialah Rasulullah s.a.w, dimana Rasulullah takkan membuat sesuatu keputusan dan tindakan melainkan ada keutamaan.

Kuliah ni bagi aku sangat dekat dengan aku sendiri sebab boleh bagi guideline serta pencerahan dalam setiap tindakan dan keputusan yang bakal di ambil. Maklumlah, kebelakangan ni kan aku selalu hilang...hilang punca...hilang..

Ok, next!

2. Kuliah: Kitab Ancaman api neraka dan kesengsaraannya
Karangan Ibnu Rejab Al-Hanbali
Penceramah yang sama seperti di atas
Pada setiap hari Khamis malam Jumaat-lepas Isya'.
Di Masjid Jamek Pasir Gudang

Ok, pada 14/2/2013 iaitu baru je tadi aku pergi, bab mukadimah pun dah selesai. Kiranya minggu depan dah masuk bab 1. 

Mula-mula aku rasa macam berat hati nak pergi, dengar tajuk je dah macam tak ada mood. Siapa nak pergi neraka weh! Tapi di gagahkan juga mengheret sang Kancil dan sang hati. Dan..sangat best! Ok..ok..bukan masuk neraka yang best ye.

Oh..aku nak sambung pasal mukadimah kitab ni, tapi sebab dah ngantuk, esok lusa ke tulat ke, aku sambunglah menaip kalau rajin ye. Tapi memang seronok, ustaz tu pun terangkan sangat terperinci serta bijaksana mencuri hati jemaah (terutamanya yang malas & berat nak pergi dengar kuliah macam aku). Kena pergi lagi weh! Sampai khatam! Kitab pun dah rembat nih!Amacam? Teruja tak? Bukan teruja tengok nerakalah!
(Harap-harap esok aku tak terlupalah isi-isi penting yang aku nak sambung cerita.)


No comments:

Post a Comment