Sunday, December 26, 2010

Hello Ladies!


"When you want to further your studies?"

"After my brother getting better"

Her friend asked again, "Why do you act like a son?"

She just stand still.

When world need a woman 'act' like a man for survival,

when a woman should have a skill like most men have for survival,

when life requires her to act out their own expectations,

but world keep shouting on her.

Eotteohgehaeyahabnikka? and what should her do?

Sungkyunwan Scandal

Sunday, December 12, 2010

How many square meters?

I think..
I didn't have a place to be myself
..
I didn't know where I could open up and be myself
..
I didn't know anyone to whom I could show my weaknesses..
I didn't have place to be honest in
..
I would like to be such a place for us to be able to talk about our most secret thoughts and receive some courage.

Like soulmates...good friends...best friends..

Someone when I look at..I feel better..
HTS123 Episode 7

Tuesday, December 7, 2010

Hard Time


Do you ever have time when,

even tough you're so sad, you don't cry,
and just play around and laugh with your friends

and pretend nothing's wrong.

And we said...
"I laugh like it's no big deal. I feel better when I pretend to be okay.."
or..
"Well, there's a lot going on. But I want to say that I'm okay..
"
or..
"It comes with living. But, I'm okay.."
or..
anything else..?
HTS123 Episode 3

Sunday, December 5, 2010

Jujur dan Takut.


The reason we couldn't be honest,

wasn't that we were being devious,
it was because we were weak and scared.



私たちは正直できなかった理由、
私たちは遠回りされていたされていないこと
私たちは弱く、おびえたていたので、それがされました。

Sunao ni Narenakute

Thursday, December 2, 2010

Jauh


Termangu-mangu sendiri, setelah umur mencecah 23 tahun, hanya beberapa hukum Tuhan yang aku benar benar faham dari hati (itupun kalau betul apa yang aku faham). Adalah dalam 0.000001%, 23 vs 0.000001? sah sah memang kena cop loser. Tapi itulah..kerana faktor menganut Islam kerana keturunan kah? kerana ikut ikutan kah? Tapi bila fikir fikir balik, kenapa tak mahu diri sendiri berubaha kalau dah sedar? Memang, nak berubah itu bukan kerja senang, Kiranya macam ni la, bangunan yang kita bina bertingkat tingkat selama bertahun tahun yang kita rasa cantik tapi rupanya mendatangkan keburukan kepada orang awam, kemudian bangunan tersebut perlu di runtuhkan kerana bahan asas sendiri sudah tidak mematuhi kualiti yang di tetapkan. Lantas ianya harus di bina balik, memang pakar pakar hal hal binaan pun kata jenis bangunan tak boleh nak modified. Kena runtuh dan bina semula dari asas. Peh! memang bukan kerja senang! payah! Kemudian satu peringatan dari Tuhan menerpa mengenai orang orang yang sabar:

Firman Allah Swt.

"Dan sungguh akan Kami berikan cubaan kepadamu dengan ketakutan, kelaparan, kekurangan dalam harta, jiwa dan buah-buahan. Maka berikanlah berita gembira kepada orang-orang yang sabar, yang apabila ditimpa musibah mereka mengucapkan 'Inna lillahi wa inna ilaihi raji'un', mereka itulah yang mendapat keberkatan sempurna dan rahmat dari Tuhannya dan mereka itulah orang-orang yang mendapat petunjuk" (Al-Baqarah: 155-157)

Ya..nak berubah buka senang but its worth. Sabar dan usaha. Nak memahami setiap hikmah di sebalik ujian itu bukan setakat sehari dua, tetapi ada yang memakan masa bertahun tahun untuk sedar. Kemudian bila sedar, kita baru bertatih tatih untuk berubah. Bertatih membina bangunan balik...tapi sampai bila? Mungkin dah mati pun bangunan tu tak dapat nak siap. Kemudian aku terfikir satu ayat dari novel Versus : "Allah memandang pada usaha bukan natijah" Ya...mungkin itu jawapannya..tidak mengapa terlambat dari kita tak cuba lansung untuk berubah. Bak kata pepatah Inggeris : "Better late than never"

---------------------------------
Masa tulis entri ni baru aku faham ayat dari novel Versus tu, sampai berhenti baca sekejap sebab nak bagi faham ayat tu. Ok, sebenarnya belum habis baca pun lagi.
-Closing November 2010-

Wednesday, November 17, 2010

Sikap Sendiri



If love had an equation,
and you knew the solution,
maybe we wouldn't hurt each other,
maybe we wouldn't misunderstand each other,

and maybe we could just love.


사랑은 방정식이있다면
그리고 당신은 해결책을 알고
어쩌면 우리는 서로를 다치게하지 않아
어쩌면 우리는 서로 오해를 안
그리고 어쩌면 우리가 사랑 수 있습니다.

개인적인 맛

Saturday, November 13, 2010

Ilham Mimpi

Cinta tak haram.
Cinta boleh jadi clorox,

cinta boleh jadi vanish.

Ianya samada hati mempergunakan cinta

atau cinta memperkudakan hati.

Akal menjadi saksi sambil minum teh.

Friday, November 12, 2010

Saya Terlupa

Masuk bilik bos, tiba tiba bos tanya; "Mira, do you have special boyfriend?"

"Nope"

"You tak ada boyfriend tapi khayal je kenapa?"

"What the heck?!"



Ok, aku hanya terlupa yang esok adalah hari Sabtu bersamaan 13 November 2010 yang mana aku tak perlu sediakan satu kerja tersebut pada hari Sabtu. Bila aku terlupa esok adalah hari Sabtu dan 13 Nov maknanya aku terlupa esok yang aku ader MTEST. Sigh

Is there any relation when we always forgetting something with we've special boyfriend or girlfriend?

Korang kata bos aku buat joke? Jangan buat hal, khayal tu dah lain bai! Angau la, angau!
Ok. siapa kata aku angau, korang boleh close window ni sekarang.

Sunday, November 7, 2010

Back to the past?

Seorang wanita pernah bertanya semasa umur remajanya, jika berpeluang kembali ke masa silam, dia mahu betulkan atau tidak kesilapan dia dahulu?

Wanita dari masa depan itu kemudian menjawab, jika ada peluang pun dia takkan kembali ke masa silam. Masa depan lebih menarik, misteri dan mengujakan.

Langkah menangani masa silam hanya begini:
1. Look at the past,
2. Learn from it,
3. Then move on.

Oh yeah.

Look at the past, Learn from it, then move on- 3rd version
1st and 2nd version still in draft status.

Sunday, October 31, 2010

Bersosial

Otai jalan jalan cari makan di JB

Semalam selepas maghrib, pesanan ringkas dari Nutz muncul di kaca telefon bimbit berbunyi : "Mira nak kuar b'sosial x?"

Budak yang selalu tak ingat jalan dan budak dari Kajang yang sedang tersenyum

Di sebabkan sudah lama tidak menghadiri aktiviti sosial bersama teman teman, aku bergegas bersiap menuju ke Menara Kastam, Larkin iaitu rumah Nadiah. Seperti biasa, orang jauh yang sampai dulu kemudian Nutz, Capiqa dan adik dia pun sampai.

Adik budak Kajang

Rancangan awal hendak lepak di Danga tapi kemudiannya bertukar tempat di Restoran Melayu Village. Sesi sembang sembang kami berputar soal peperiksaan Nadiah sebagai remiser, hal hati dan perasaan, hal Cik Lily sikit, hal Piala Malaysia semalam, hal filem filem terkini dan rancangan nak pergi ke majlis perkahwinan pensyarah kami-En. Syamsul serta coursemate kami-Maslinda di Muar.

Kemdian kami pulang!
22.30

Sunday, October 24, 2010

Perutusan Khas 2022

Tahun kahwin? Tak.
Tahun bertunang? Tak.
Tahun dapat anak pertama? Tak.
Tahun pergi menunaikan haji? Errr...

---------------------------------------
2022

Di tengah keriuhan Piala Dunia.
Menggodam arkib blog hubby aku yang sudah lama di tinggalkan. Arkib-Oktober 2010. Dengar kata tahun tersebut tahun banyak cerita cerita panas. Nasib baik anak anak semua dah tidur, bolehlah baca hal hal sejarah dengan aman.

Tersentak membaca entry pertama pada bulan tersebut : Surat Cinta Untuk My Future Wife(s)

Ah tak boleh jadi ni, mesin masa mana? mesin masa? Tak silap hari tu Si Hammad Junior yang terakhir main main mesin tu sampai tersesat di Acheh, sudahnya jadi Laksamana Sunan pula. Sikit lagi aku punya mesin masa tu nak di laser dengan Along gara gara letak benda benda berbahaya merata rata.


"Hammad! mesin masa dah letak balik dekat loteng rumah Kak Uda belum?!" cepat cepat aku menjerit memanggil Hammad yang kebetulan online di Facebook. (Dari dulu lagi Hammad memang suka panggil aku kakak walaupun aku mak cik dia, nak buat macam mana lagi..sigh)

"Hah? Dah dah, dah siap repair sekali tu, Kak Uda punya pasal tak payah bayar upah pun tak de hal".


"Haaa...bagus, memang Kak Uda tak nak bayar pun, lagipun sebulan sekali memang kena bagi servis mesin tu, nak harap ke pak cik kau, satu apa pun tak jadi"

"Lepas ni Hammad boleh guna lagi ae?"

"Kau nak mak kau bunuh aku pula ke Hammad?"

"Alaaa...trip kali ni pergi dengan
Pak Uteh la kak"

"Kau jangan percayakan sangat kepala otak Pak Uteh kau, tahun lepas dia tertinggal anak
Pak Jie di Marikh, nasib budak tu dah telan pil GPS siap siap"

Melayan ke Hammad ni tak boleh lama lama, aku cepat cepat pura pura offline di Facebook.

Misi membalas surat cinta ke masa lampau kena bagi settle sebelum sang suami pulang.


---------------------------------------------------------
Dear My Future Hubby,
Wa'alaikumussalam.

Tujuan I bersusah payah mencari mesin masa dan menaip perutusan khas ini bukan kerana tuntutan anak anak ataupun desakan keluarga, tapi sebagai langkah keselamatan you dan bakal keluarga (termasuklah I juga) ehem.


Perutusan khas ni sesuai di baca pada mana mana mood sekalipun. Samada you tengah tidur, menggosok gigi atau ber'SMS' dengan awek awek you.


Dengan baik hati, I akan cuba memberi beberapa clue untuk memudahkan you mencari I ye.

Pertama, kalau you search nama I di Facebook mesti you akan jumpa punyalah. You akan tahu nama I, status I samada dah berpunya atau belum, nama adik beradik I dan nama mak ayah I. Kemudian you akan tengok photo albums I pula, make sure gambar I masa tu jenis pakai pakaian muslimah dan comel gitu, macam taste you kan?


Kedua, bila you dah tengok photo album I pula, you mesti baca status status di wall I kan, kemudian you mesti tengok tengok samada I ada blog atau tidak. Daripada situ you akan tahu I ni jenis Ferrero Rocher yang masih berbalut cantik atau yang dah jatuh di lantai kena pijak.


Ok, kalau bab bab nak request jumlah anak, baik you request dengan Tuhan je ae? I tak nak suruh you beli mesin buat anak sebab nanti you buat alasan nak tambah calon lagi 1 kan?


Fasal kerjaya kan you, I pun tak kisah kalau duduk rumah. Tapi kalau nanti I dah tak kerja, you jangan asyik nak overtime je ye? Kan you nak rakyat jelata yang ramai, maka you yang kena monitor rakyat jelata you, I sebagai permaisuri sekadar membantu you je..kan? Kalau semua hal I yang in charge nanti jiran jiran kata I queen control pula..I tak kisah..


My soulmate,
Errr...bab memasak ni memang I gugup juga dulu, tapi sekarang pun I masih gugup. Harap harap nanti bila you dah jumpa I, you dan I pun kena sama sama pergi kelas masakan ye. You nak rakyat jelata ramai kan? Raja pun ada tukang masak sendiri, tapi I tak minta you upah chef pun...I cuma nak you pun gilir gilir memasak juga. Ustaz I pernah cerita : "Kalau isteri saya tak mahu masak, saya cool sahaja...tak boleh nak salahkan dia, tugas memberi rezeki tu kan pada suami" Itu ustaz saya kata lah...

Akhir kata,
Bila you dah jumpa I dan sudah pasti I bakal isteri you bukan kembar bakal isteri you, you pergi search I di Facebook lagi. You boleh say Hi hi dengan mak ayah I, tanya no telefon, alamat email untuk sembang sembang di Yahoo Messenger atau Skype dan jangan lupa tanya alamat rumah serta jumpa mak ayah I untuk sesi yang seterusnya iaitu hubungan yang halal.

Oh! jangan lupa, masa you add I di Facebook dan nampak I online ke, you buat buat la tak nampak je, konon konon you tak kenal I dan jangan minta nombor telefon I pula ye sebab masa tu kalau I dengar telefon bimbit I berbunyi je rasa macam nak baling telefon tu ke dinding. I lagi suka unsur suprise bila tiba tiba you dan keluarga you datang rumah I. Memang gentleman!


With Love, Your Future Wife October 2022

Siap!
July 2010

Ceh! pakwe ni tengah mimpi di kayangan rupanya, cepat cepat aku menghampiri pakwe tersebut.

"Pagi esok depan pintu rumah lu, gua ada letak satu biji bola kaler hitam putih. Lu belah bola tu, tzzztt...tzzzt..alamak, siaran tergendala, ok gua kena cakap laju laju. Dalam bola tu ada iPad, baca!" tzzzt...

------------------------------------------------------
2022
Ah sudah, dah pukul 3petang.
Buzz! Buzz! Buzz!
"Hammad, remote pagar rumah Kak Uda mana?!"

"Haih, tiba tiba online, mana la orang tau kak!". Ceh, pak cik dah balik la tu, baru kelam kabut nyorok mesin masa.


Versi asal Surat Cinta untuk My Future Wife(s)
Versi asal Surat Cinta dan Nasihat dari Wife Masa Hadapan

Sunday, October 17, 2010

Kismis mane, kismis?

Rentetan peristiwa malam 17 October 2010

1. Keluar memandu pada waktu malam. Walaupun sudah sedia maklum kalau memandu waktu malam, mata ni hanya boleh berkerjasama dengan baik bila adanya cermin mata, tapi masih lupa memakai cermin mata. Akibatnya lampu lori di depan nampak macam lampu motor, lampu motor mungkin nampak macam kelip-kelip kot?

2. Destinasi di tuju sepatutnya menghala ke Pasir Gudang tapi boleh turun highway nak ke Johor Bahru. Damn! Terpaksalah u-turn dekat dengan Giant. Kalau ikut hati nak buat gaya stunt man, pusingkan kereta, berpatah balik sambil di iringi bunyi tayar berdecit. Tapi bila fikir balik aku belum kahwin, belum naik haji dan belum makan aiskrim, aku batalkan sahaja niat tak tentu hala.

3. Selesai beli barang-barang apa yang patut dan keluar ke tempat parking kerera. Tapi terlupa parking kereta kat mana dan cari cari kereta tak jumpa pula. Sigh! Dengan mata tak berapa nak nampak + ke hulu ke hilir macam gaya anak hilang mak + sambil sambil chill kaver line dengan pak cik jaga (pak cik jaga dah pandang lain macam, gaya macam aku nak rompak kereta) + tangan tekan tekan remote kunci kereta untuk detect kat mana parking kereta.


Tindakan:
1. Dengar nasihat ummy pergi check mata dan cermin mata.
2. Ni yang aku malas bila keluar sorang sorang. Bab jalan habis berterabur. Tak payah keluar sorang sorang kecuali pergi kerja.

*Sigh*

---------------------------------------
Serba tak kena je malam ni, banyak benda terlupa. Kismis mane kismis?

Everybody Has A Little Secret.



Beberapa rakan kepada budak perempuan itu yang kini sudah tumbuh sebagai remaja bertanya, kenapa tidak menerima lelaki itu dan lelaki ini.



Banyak sebab yang budak perempuan itu beri, tapi sebenarnya punca segala alasan adalah ini:



"That little girl is quite pretty like her mom. The time will come for her to meet a nice guy and get married like her mom. She will start forgetting how lovely she is...unable to look into the eyes of a guy she likes."



Ianya bukan kerana ego tapi rasa malu dan rendah diri yang menebal sehinggakan budak perempuan itu hanya menyimpan rahsia hati dia.





"She can deal with stress and carry heavy burdens.

She smiles when she feels like screaming and

she sings when she feels like crying.

She cries when she's happy and laughs when she's afraid.

Her love is unconditional.

There's only one thing wrong with her,

she forgets what she's worth!"



I would like to pass this to every ladies I know!



Wahai wanita wanita di seluruh dunia, kamu sangat menawan!

Oh yeah.

-----------------------------------------------
Beberapa hari yang agak muram. Pelangi itu menyorok.

Gossip Girls Berehat seketika.


Sejak Capiqa dah dapat kerja di PNB, dah kurang rancak sikit bersembang kat ruang gmail. Sekarang Lily pula dah pergi England, maka lagi tak ada can lah aku nak multi-tasking..sigh..jadinya manusia aneh la tempat aku terjah sekali sekala, itu pun jenis sibuk tak kira masa.

Maka, berkerja keras lah tanpa mutli-tasking di ruang gmail lagi. Oh yeah.
CapiqaS! Lily! Masita! Rindu kamu!

Sigh.

Monday, October 11, 2010

Sunday, October 10, 2010

Angan Besar

Aku mengandaikan kita kembali pada zaman dulu.

Sang teruna jatuh hati pandangan pertama pada sang dara.
Tunduk tersipu-sipu malu,
(tapi kalau pandang Fasha Sandha tunduk tersipu-sipu malu, rasa mahu menendang juga)
bertandang merisik,
sang dara tersenyum diam tanda bersetuju,
(lalu cepat cepat berlari ke dapur sibuk sibuk buat air & masak, padahal menyanyi)
kalau ayah berat ke jenis diktator,
ya bermakna ya, tidak bermakna tidak,
pink bermakna pink, putih bermakna putih,
sang dara hanya mengikut.

Oh yeah.

Tak kiralah dulu atau sekarang, hukumnya tetap sama.
Lalalalala...

Wednesday, October 6, 2010

Angan Kecil-ii


7.13 pm
Sambil tahan menguap, on the way pulang ke rumah. Di persimpangan jalan.


Masih di persimpangan jalan dan lampu isyarat masih berisyarat merah. Terus snap lagi gambar.


Lampu isyarat masih lagi merah.

Lepas snap gambar kat atas je lampu isyarat terus hijau, tapi kalau nak snap juga time lampu isyarat hijau, orang belakang kecil hati pula.

Sampai rumah jam 7.24pm. Perut bernyanyi lagu menderita.
FT Island-Missing You, Album Jump Up.
Oh yeah.

----------------------------------------------------
Terlepas cerita Chinta lagi.
Ok, aku bukan peminat Fasha Sandha. Tolonglah percaya.
Angan angan masa kecil ni boleh tahan penat juga.


Sunday, October 3, 2010

Hal hal kenduri kahwin



Dalam keadaan perut tak berapa nak kena, aku gagahkan diri untuk pergi ke dua tempat kenduri kahwin di dalam taman yang sama.

Kenduri kahwin tempat pertama berjaya aku selesai menghadirkan diri dengan aman walaupun terpaksa meredah beberapa kawasan pembakaran ubat nyamuk. Kenduri kahwin tempat kedua aku agak boleh selesai dengan aman juga setelah membuat analisa dari jauh. Selesai cedok dan sauk lauk apa yang patut serta pilih tempat yang sesuai, maka berlansunglah sesi makan tengahari pusingan kedua.

Rupanya keadaan aman ini jangan di sangka boleh kekal. Tak payah tunggu lama, speaker yang aku kira lebih tinggi dan besar dari aku dan terletak betul betul di sebelah meja tempat aku bersantap mengeluarkan bunyi yang mengundang pencemaran bunyi di telinga. Ditambah pula dengan kondisi perut yang tak berapa boleh nak stabil, tekak pula dari rasa macam telan batu.
Muka pula dah macam ni:

Secara tiba tiba hati dah terkesan satu lagi bala. Datang seorang remaja perempuan membuat permintaan kepada pak cik DJ hendak menyanyikan lagu Isabella dengan segala art semua dah ke laut, semua faktor ini akhirnya mengundang rasa memberontak yang mendalam pada perut, isi perut sekaligus mengundang emosi yang tak berapa nak stabil. Ah...saat ni aku betul betul dah rasa cuak, bimbang, cemas kalau kalau hormon kemarahan yang meluap dalam diri boleh mengundang bencana seperti tiba tiba aku bertukar menjadi The Hulk?

Rupanya tidak...otak aku hanya memberi arahan melempar pinggan yang sedia dengan tulang ayam kepada tangan, tangan pula secara manual melemparkan segala yang ada atas meja kepada penyanyi amatur dengan gaya matrix + Jackie Chan + topeng heartless di muka dan..gol! (baca dalam keadaan laju ketika bola hampir dengan pintu gol). Di sebabkan konsert amatur yang mengundang pencemaran bunyi yang ketara, para hadirin juga beramai ramai membaling epal, senduk, gelas, tisu serbaguna dan berdemostrasi agar nyanyian tersebut di hentikan serta merta. DJ yang sememangnya berdosa juga tidak ketinggalan menjadi terget untuk di baling tulang ayam, tulang kambing serta segala makanan jin. Setelah itu, semua hadirin pulang serta tempat kenduri kahwin itu bertukar seperti tapak konsert selepas orang orang merusuh.

------------------------------------
Ok, aku tipu je. Malang pada saat genting ini gen hijau Hulk tidak muncul.
Selepas menelan segala makanan dalam keadaan emosi terganggu,
aku pulang ke rumah dengan berbakul bakul kemarahan di dalam hati.

Tips penting semasa menghadiri jamuan kenduri kahwin :
PILIH TEMPAT BERSANTAP YANG TEPAT

Tuesday, September 28, 2010

I'm Talk about Love!


Ok, sila sebut satu satu dengan rentak lagu L.O.V.E by Ashlee Simpson.
L O
L O
L O
V E

Ok sudah, berhenti. Aku bukan nak bincang pasal lagu tu.
Petang tadi tiba tiba aku terima sekeping text dari kawan aku yang mengatakan dia mungkin akan berkahwin dalam masa yang terdekat. Jadi dia minta aku jangan terkejut memandangkan aku selalu juga rasa sakit dada. Ok, aku faham niat baik dia.

Mula mula aku ingat dia akan berkahwin dengan orang lain (kawan aku itu punya teman lelaki) rupanya tidak. Keluarga teman lelaki dia minta supaya cepat cepat di satukan dan memberi kata dua bahawa kalau tak nak kahwin, tak payah berhubungan lagi.

Lalu kawan aku mengadu bahawa dia tidak bersedia lagi, kalau tunang tak pelah, 2012 baru kahwin. Aku sudah terkedu (Gile lama!). Dalam hati berbunyi begini; *Sigh*

Kalau belum bersedia lagi mahu berkahwin, so what is the point to make a relationship? Kalau betul belum bersedia maknanya dia juga belum bersedia untuk bercinta. Maka, kalau belum bersedia untuk bercinta, so stop seeing each other la. Kesimpulannya keputusan dari keluarga teman lelaki itu memang tepat.

Mungkin ada orang membidas pendapat aku dengan mengatakan aku mungkin tak pernah alami hal hal orang bercinta, jadi aku tak kan faham.

Ok fine, siapa yang berfikiran begitu boleh PM kat fesbuk aku sekarang.

Maka, aku buka satu cerita penuh air mata yang aku rahsiakan dari dia. Lepas tu dia boleh balas; ko saje reka cerita je kan, nak bagi aku takot.

Peh! Menusuk kalbu. Aku punya la simpan cerita air mata tu untuk di buat drama melayu swasta kat TV3, dia boleh kata aku reka cerita. Ini yang aku sensitif. Jadi aku terus balas; tata.

Kemudian dia minta maaf, dia ingat aku main main. *Sigh* lagi sekali dalam hati..muka aku ni seiras muka joker ke?

Kemudiannya aku balas begini (tak semua text yang aku balas akan appear di sini, harap maklum); Aku kira Tuhan sedang menghukum aku, aku tahu batas antara laki dan perempuan tapi aku langgar, aku juga menghalalkan fenomena 'couple' sesuka hati aku (yang aku sendiri lakukan), maka sebab aku sayang korang aku nasihatkan, janganlah bertangguh hal hal baik ni. God pay cash babe and even cheque.

Sekarang baru aku faham kenapa perlunya menjaga batas antara laki dan perempuan, bukan untuk mengelak maksiat sahaja tapi kerana Tuhan sayangkan kita sangat sangat. Tuhan mahu jaga hati kita. Hati kita yang mudah kalah bila sampai hal hal feeling dan chenta. Sang hati yang unpredictable. Tuhan tak mahu hati kita sakit dan terluka (ohhh...ayat dramatik ini aku tidak suka)

"I relived I made a mistake, God is trying to teach me. So, that I'm not only understand but trying to practice plus deep understanding with His lessons"

Ok, penutup entry ini di sudahi dengan lagu Jagalah Hati by Snada. Korang boleh nyanyi sendiri. Oh yeah.

-------------------------------------------
Entry aku kebelakangan ni berat ke matapelajaran Syariah Islamiah pula. Aku harap ustazah aku masa kat SMAMT tak suruh aku replace tempat dia. *Sigh*
Entah kenapa aku suka dengan *Sigh*.

Monday, September 27, 2010

Siapa tengah jiwa kacau? Boleh klik pada 'like' seterusnya klik 'unlike'.

Selalunya time serabut aku lebih suka dengar lagu lagu yang serabut juga macam Kelly Clarkson-Addicted, Don't Don- Super Junior, Why- CN Blue, Beast-Shock, lagu Manifestasi Cinta kira dalam mood untuk di dengar time serabut. Sad Tango-Rain Bi aku suka dengar part bunyi diorang hentak kasut.

Kadang kadang teringat kawan kawan kena layan lagu Empty Decorations dengan Graduation pula. Lagu Ayumi Hamasaki-Trauma pun termasuk dalam telinga juga. Tapi kalau aku nampak ada budak budak sekolah saja tunjuk tunjuk video klip Trauma ni ada mengundang rasa menyampah juga dalam hati.


Time tenang macam ni aku lebih senang dengar Jay Chou tekan piano atau sekarang ni berat lagu rentak slow macam lagu C'mon Through-Lasse Lindh & Sungai Lui-Aizat.


It ain't so easy to love you true,
account of all the rattlesnakes and all that makes you blue
but it's worth it, I, I love the thrill


Come, come, come

C'mon through, c'mon you,
come dig right into my heart

C'mon through, c'mon you,
come dig right into my heart


What is the body if not a place,

Where you store all anger and happiness and pain

but it's worth it, I love the thrill


Ada juga yang mungkin lah akan bersuara begini; dengar bacaan Al-Quran pun boleh tenang.
Ok, benda benda basic macam tu pun aku nak kasi suap, aku kena tukar bidang la weh. Benda benda basic macam ni aku confident semua orang boleh senang petik kat pak cik Google la. Apa yang aku bagitaw ni opsyen yang korang boleh pilih samada nak dengar atau tidak. Kalau benda benda basic ni korang tak tahu juga, korang jangan baca blog aku, korang pegi kat sini. Dah rasa khatam tu, boleh singgah singgah blog aku pula ok?

--------------------------------------------
Entry kali ni muncul masa aku tengah berat tahan mata menunggu bas Pasir Gudang-Terengganu jam 9.30 malam sampai untuk menjemput ayah aku pulang ke pangkuan kerjaya.
Aku ingat nak upload video Ayumi Hamasaki menari lagu Trauma, tapi lambat pula. korang klik kat link tu je la.

Sunday, September 26, 2010

Benda benda Sampingan

Aku mahu membeli mp3 baru. Sekarang mari bantu aku!

Benda benda sampingan yang perlu di di bawa di dalam beg semasa zaman uni dan di gunakan:
1. Handphone
2. Mp3
3. Lolipop
4. Apa apa buku tak berilmiah serta berunsur komik (komik Hong Kong aku tak baca)

Benda benda sampingan yang di bawa semasa pergi ke ofis tapi tidak di gunakan:
1. Pencil pink
2. Kabel handphone
3. Handphone (aku banyak kali tertinggal handphone di rumah, di meja staf lain, dan di biarkan dalam beg semata mata dan hanya menyedari kehadiran handphone sewaktu pulang. Ah, korang mula la nak bergosip tak de orang nak text aku, Meksis tu ader je text tapi aku buat dek je)
4. Earphone tanpa mp3
5. Sarung notebook tanpa notebook

Benda benda sampingan yang di bawa ke ofis serta di gunakan:
1. Hardisk Ummy yang mengandungi pelbagai cerita cerita Korea dan Jepun (bukan Ummy yang masukkan, tapi aku sendiri. Jangan salah faham Ummy yang tengok cerita Korea pula)
2. Sun glass
3. Lotion
4. Sanitizer

Agak agak mp3 ni perlu tak ae?

Tuesday, September 21, 2010

Gossip Girls Di Hari Selasa

Ok. Ruang chatting gmail hari ini bertambah seorang lagi ahli iaitu Cik Masita Laronda.Align Center
Seperti biasa di mulai dengan isu isu skendel Capiqa iaitu Pak Cik Beckham, Lily pula sudah beralih hati kepada Taufik Batisah dan Hady Mirza sejak Awal dah kapel dengan Scha, hal Ozil aku agak dah tenggelam sekejap.

Tak lama lepas tu dah ke hala bab bab berat pula. Di mulai pertanyaan oleh Capiqa (Aku terpaksa menulis nama Syafiqa kepada Capiqa berikutan kekeliruan mengenai entry aku sebelum ini). Capiqa mahu bertanya pendapat kami semua berikutan hal puasa qada' di sekalikan dengan puasa 6 yang semakin menaik sekarang.

Setelah melihat kekeliruan mereka, aku juga yang tak pasti jawapannya kucar kacir kumpul data apa yang patut.

Kemudian aku bertanya kembali kepada geng gossip girls; "korang taw tak kenapa ada 2 pendapat?"

Ok. masing masing tak tahu.

Aku bermula dengan pertanyaan itu sebab aku tak mahu melihat orang Islam terasa keliru dengan hukum Islam sendiri. Wujudnya dua pendapat bukan untuk membuatkan orang Islam keliru, tapi untuk memudahkan part yang boleh di mudahkan mengikut apa yang di gariskan (bukan ikut suka lu ok). Aku berpegang bahawa Islam itu agama yang sederhana (bermaksud adil, meletakkan sesuatu pada tempatnnya) dan setiap hukum yang di tetapkan punya sebab yang rasional.

Jadi aku cuba jelas kan sekadar apa yang aku mampu.
"kenapa ada 2 pendapat sebab orang perempuan ni kan ade datang haid, then kalau nak puasa asing asing nak kejar ke puasa 6 tu takot tak sempat, dah kalau ade yang period sampai 15hari tu nak kire macam mane? so, kerana mase yang TERHAD, ader sesetengah pendapat ulama' di boleh kan niat puasa tu combine. Kalau kite ni sempat puasa asing asing, better settlekan puasa ganti dulu."

ok. ni aku ader edit ape yang patut.

Buat pembaca blog aku yang berapa kerat je ni, aku bukan graduan Al-Azhar, aku cuma graduan UiTM yang belajar pasal kewangan. So, kalau korang rase pendapat aku ni silap, tolong lah betulkan ye.

Aku cuma nampak masyarakat kita bila baca sesuatu info pasal hal hal macam ni, just amek hukumnya saja tanpa mempedulikan explanation yang lain. Bila orang tanya, just bagitaw : "haa..tak boleh" "haa...tu boleh", cuba rajin rajinkan sikit share apa yang kita baca..so orang lain dapat paham sama, kite pun dapat kredit sama tolong orang yang di sekeliling kita ni paham.

Bukan semua orang jenis kaki pergi kuliah agama (termasuk aku-failed), so sharing is caring right? Bantulah orang orang di sekeliling anda ye..

Untuk graduan yang berilmu pada cabang yang berkenaan, 'gossip' dengan orang orang yang terdekat lebih afdhal aku rase. Medium penyampaian dari mulut ke mulut memang cepat tersebar. Tetapi awas, ilmu mencedok maklumat dan menyampaikan maklumat itu harus betul.

Capiqa juga ada meluahkan perasaan bahawa dia cuba nak share hasil dari perbincangan kami kepada sorang member dia, tapi malangnya member dia menolak mentah mentah segala apa yang mahu di bicarakan oleh Capiqa kerana menurut membernya, dia dah confirm hukum hukum tu kat kawan kawannya yang belajar di Jordan, Mesir dan segala ceruk dunia yang patut. Kami tahu kami ini bukanlah para ustazahs, memang sangat jauh pun..Tapi apa la salahnya mendengar..

I'm proud with my friends anyway...at least mereka cuba mendengar dan tak segan berkongsi ilmu.

Tengs to Lily, Capiqa dan Masita. Kalau korang tak tanya, sampai sudah aku pun buat tak kisah tentang hal ini. Love you guys. Korang banyak mengajar aku. *Big Hug*

-------------------------------------------
Lain kali kalau ade yang confuse dengan pendapat berbeza yang didengar, pegi tanya alim ulama' di bidang berkenaan kenapa ada pendapat pendapat berbeza, jangan terus tanya hukum je. Kalau mereka tak dapat jawab, korang je la pegi study syariah kat Nottingham.

Sunday, September 19, 2010

"Status kat fesbuk untuk orang yang nak luahkan perasaan je..."

....status aku kat fesbuk time perayaan, cuti umum & cuti swasta je"

ok. tu aku tambah sendiri. Kalau ikut status dia pun macam tu la, time bola, hari bapa, hari raya. Time hari kemerdekaan dan hari Malaysia aku tak nampak pula. Ah aku lupa, dia punya ID card lain macam sikit gayanya.

Lepas manusia aneh tu buat kenyataan macam tu, sampai sudah aku malas nak bubuh apa apa status kat fesbuk. Kalau nak bubuh pun aku terpaksa fikir dan remove banyak kali. Susah sama level dengan nak buat essay untuk International Business. Memang nak kena pijak manusia aneh ni.

Wednesday, September 15, 2010

Amalan Angpau dan Mengepow.

Amalan angpau angpau versi duit raya ni aku malas nak amalkan sangat.
Karang orang kata aku di bawah pengaruh hantu cina raya pula.
Jadi, jangan katakan tahun ni, tahun depan pun jangan harap aku nak bagi.
Setakat beli cekidis ke, jajan ke, aiskrim pop ke, gundam ke, lebih baik aku belanja korang makan kat Radix Fried Chicken, ye dak?

Monday, September 13, 2010

Jangan jadi jahat semata-mata nak dapat jodoh?

Kenyataan di atas adalah dari Manusia Aneh.

Mungkin dia lupa atau tidak mengikuti perkembangan semasa aku di radio mahupun di kaca tivi. Tak pe lah...ni aku maklumkan je sendiri.

"Lepas gua dah patah hati, lepas tu gua tersedar yang rupanya gua dah hilang arah lebih kurang setahun dua macam tu lah, gua jadi tak kenal diri sendiri, tak tahu nak beza mana baik dan sebaliknya. Sehinggalah ke hari ini, gua masih lagi teraba-raba nak bertemu jalan yang terbaik. Gua ada usaha juga, cuba cuba membesarkan mata serta kelopak mata untuk melihat signboard dengan jelas tapi tak jelas jelas juga akibat tidak memakai cermin mata.

Dan sampai sekarang gua masih begini tanpa arah. Oh..dan sebelum gua lupa, gua mungkin menunggu manusia aneh dan mungkin juga tidak. Tapi apa yang pasti gua menunggu jodoh dari Tuhan. Lu, gua dan mereka bukan Tuhan yang nak tentukan jodoh manusia.

Dan gua masih selesa dengan diri sendiri sekarang cuma gua tidak selesa berjalan dalam keadaan rabun begini. Sungguh semak rasanya."

Jadi Syafiqa, jangan sedih sedih ok? Jangan resah dan gelisah, aku yakin setiap apa yang berlaku adalah tidak sia sia, suatu hari nanti kita pasti akan dapat jawapannya. Aku harap bukan pada hari raya.
----------------------
Sejak sampai umur matang kahwin, soalan soalan yang bukan dalam skema soalan selalu je berkumandang. Skema jawapan untuk soalan korang ada pada Tuhan.

Saturday, September 11, 2010

Raya 1531H

Selepas solat sunat aidilfitri.
Seperti kebiasaan, ruang udara, air dan darat di kawasan kampung kehijauan dan sedikit bingit dengan kehadiran kenderaaan anak-anak serta cucu cucu yang pulang dari kota setelah solat sunat Aidilfitri. Sistem pengangkutan yang semakin efisen menyebabkan kawasan kampung semakin maju dengan pokok kehijauan yang tumbuh melata tanpa segan silu. Tidak kurang juga dengan pokok pokok buah buahan seperti kurma, dragon fruit, mempelam dan pelbagai aneka dusun dusun buah buahan juga masak ranum ketika hari perayaan.

Disebabkan sistem pengangkutan yang semakin mantap dan jitu juga, anak anak desa serta cucu cucu kepada anak anak desa tidak perlu pulang awal ke kampung untuk mengelakkan kesesakan lalu lintas di daratan. Sistem pengangkutan telah di bahagikan kemas mengikut laluan udara, air serta darat.

Atok atok serta nenek nenek, buyut dan sebagainya juga tidak perlu bersusah payah memasak rendang, ketupat, lodeh, ketupat palas, sambal goreng, sambal kacang, burasak dan sebagainya.

Apabila si anak menantu yang bernama Mak Som balik ke kampung halaman suaminya, Mak Som hanya perlu order apa yang dia mahu maka sejurus itu akan di layan dengan kemas oleh Nek Kiah si mak mentuanya.

"Ha Som, kau nak makan apa? Order je, buat macam restoran sendiri, macam macam ada (penampar pun ada-tambah Mak Kiah dalam hati saja)"

"Mak ni ingat aku ni macam kastemer drive-thru McEC ke apa?"

Beg beg baju juga tidak perlu susah payah di bawa hingga penuh bonet, cukup memakai sehelai sepinggang baju, maka baju tersebut sudah di set awal awal samada mahu mode pegi raya, pegi tido, pegi clubbing atau dinner artis artis.

Setelah beramah mesra, bertepuk tampar, berlaga cakap, tangan serta kaki, maka segala anak anak desa serta cucu cucu kepada anak anak desa boleh pulang ke kota melalui sistem pengangkutan yang sistematik.

----------------------------
Ok. sekarang gua boleh tido.

Thursday, September 9, 2010

BEDEBOR

Hari ini hari Khamis bersamaan 30 Ramadhan.
Hari ini juga aku masih kat office berdebor drive seorang diri balik kampung (nasib balik Layang Layang je, kalau balik Terengganu seorang diri memang haru).
Aku menyempat memasukkan satu entry raya ni sementara tunggu Manusia Aneh ni pegi membuang apa yang tak patut dalam perut (entah dia melantak apa masa buka puasa semalam pun aku tak taw, karang kalau aku tanya, dia kate aku berlakon jadi bini muda dia pula).
Manusia aneh ni senasib dengan aku, cik Lily dan aku pasti ramai lagi masih berada di office walaupun esok nak raya.
Perasaan macam ni memang rasa macam nak kena tendang je.

Kalau ikut sejarah hari raya aku, biasanya hari akhir Ramadhan, aku dah sibuk anyam ketupat, buat kerisik, potong sayur mayur dan akhir sekali pasti la satu rumah di penuhi perfume juadah hari raya. Tak de dah bau bau ambi pur ke apa. Orang kalau tengok iklan ambi pur masa nak raya pun dah tak teruja. Aku rasa kena keluarkan produk aroma rendang, ketupat lodeh masa nak raya. Bagi feel menaik sikit.


Ok. Manusia aneh pun dah settle keje dia. Aku pun kena settle kan entry raya aku ni cepat.

Ok. Selamat hari raya dan bertakbir raya malam ni.
Kalau lu orang nak main mercun, jangan nak bom rumah orang lain pulak.
Lepas tu kalau sape sape nak racing kat highway, tolong jangan nak babitkan kete lain skali.
------------
Result Ramadhan aku rasanya D, kot rendah lagi pun sape yang tahu?
Untuk manusia aneh; blueberry cheese tart & tiket pegi Spain jangan buat buat lupa pula.

Sunday, September 5, 2010

Gossip Girls di Hari Jumaat

Gereja Gay Pertama

Antara rutin harian aku di office (selain bermain-main dengan angka serta bertekak dengan manusia) ialah melepak di ruang chatting gmail dengan Cik Syafiqa dan Cik Lily. Amalan murni 'multitasking' ini yang di amalkan sedari dari bangku sekolah, matrik hinggalah ke universiti sampailah ke dunia kerjaya berjaya kami lakukan dengan istiqamah serta ekselen.

Ok, isu kami pada hari Jumaat tersebut adalah seperti di perenggan atas sekali. Isu ini di bawa oleh Cik Lily secara mengejut mengikut 'rules and regulation' gossip girls. Seperti biasa, aku serta Cik Syafiqa klik pada link yang di berikan oleh Cik Lily.

Kenyataan pertama dari Cik Syafiqa mengenai isu di atas:
"Aku ingat benda benda macam ni ada kat OBESI je"

Persoalan pertama aku setelah membaca berita di atas ialah;
"Orang Kristian tak marah ke?"

Respon Cik Lily:
"Kita la patutnya marah sebab............................" (sebabnya korang fikir sendiri)
lepas tu Cik Lily tanya kembali kepada aku; "ko tak marah ke?"

Jawab aku:
"Marah la juga tapi aku rasa orang Kristian yang patut lagi marah. Analoginya macam ni la; kalau ko dengar ustaz buat masjid untuk orang gay, ko marah tak? mestilah orang Islam yang lagi marah, ye dak?"

Pendapat aku lagi, aku tak rasa agama Kristian ada membenarkan hubungan sonsang sebab mana mana agama pun menyeru ke arah kebaikan, orang yang tak ada agama je biasanya buat macam ni.

Bagi menjawab persoalan kami sama ada orang Kristian marah ke tak dalam isu di atas, Cik Lily mengeluarkan idea yang bernas untuk bertanya sendiri kepada salah seorang 'ex-course mate' kami semasa di UiTM Johor yang beragama Kristian. Nama manja rakan kami itu ialah Sally peminat model antarabangsa Adriana dan kira kuat berpegang pada agama Kristian adalah salah satu ciri yang tepat untuk kami mengajukan soalan.

Tukang ajukan soalan mestilah Cik Lily melalui email.

Ini adalah soalan dari Cik Lily, soalan mesti kena diplomasi ikut 'rules and regulation' gossip girls juga.

Sorry to disturb. But, its quite a big shock for me for read this. Just wanted to ask your opinion on this :

http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2010&dt=0903&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_01.htm

whaddayathink?

Jawapan dari Cik Sally pula:

Hey hey, morning..sorry was having briefing just now..u’re not disturbing

Oh bout dis I’ve heard years ago when they first started coz the priest is gay, he was married to a woman before but then he divorced coz he found his love with other guy and they claim they’re true Christian who support equality no matter what your sexual preference is.

But in my pov, that’s just ridiculous..if they’re true Christian, they should pray and ask God to make them stronger and show the right way and fight the urge for liking the same sex relationship. It’s a joke to me. Everything in this world created for with partners..like male & female..if male with male & vice versa, it means against the Creator’s rule..they’re committing sins. Tho they think they didn’t do wrong and intend to being honest with themselves, they should know it’s still wrong. And they claim they know God and God accept it coz they’re honest and faithful, but it’s only them claiming that, everybody can create new religion these days and still claim that it’s based on true teachings of a particular religion.

However, to me I think this world is gone upside down, everything seems against nature & God coz maybe it’s the sign of the end of the world..so we here who’re still sensible, we should not join the deviant..am not being a judge here, it’s God job..am just doing my thing and I know my God, I follow only Him based on my faith. Am just giving an opinion..don’t u think so?

Jawapan dari Cik Sally sangat menarik, dari segi moral semua agama tetap menyeru kearah kebaikan, apa yang berbeza dari segi ketuhanan, cara bertuhan dan pengalaman bertuhan. Fenomena hubungan sonsang yang makin berleluasa sekarang di sebabkan mereka tidak bertuhan dan tidak mempercayai adanya tuhan. Itu pendapat aku sendiri la. Jadi, kalau ada siapa siapa yang tak puas hati jangan la marah aku ae.

Terbakar kampung nampak asap, terbakar hati siapa yang tahu?
Cewah!

-------------
Aku tak sempat tanya Lily 'pov' tu menda apa?
Amalan murni ini aku memang sangat sapot, aku boleh kata ni kira usrah versi atas angin.
Usrah tak de naqibah, hye hye bye bye ni kire orait tak?

Aku dapat input dari perbincangan di atas. Tengs to Cik Lily ^_^

Friday, September 3, 2010

Makin Laju

Tahun 2010 menyaksikan banyak cerita, komedi dan tidak kurang juga 'scene' yang dramatik. Bab dramatik aku malas nak cerita.

Sejak aku memperkenalkan buku
Akhi Fdaus (Sembang Kencang) dan menunjukkan buku Karipap-Karipap Cinta serta blog Dunia Vovinska hasil nukilan Mr.Vovin kepada Anas, aku tengok aku sudah semakin laju. Laju menge'post' entry entry baru dalam blog beliau. Laju dengan idea idea yang aku syak hasil ilham pembacaan dari penulisan dua brader diatas dan tak kurang juga sedikit wabak penulisan dari Faisal Tehrani (kami bedua memang penggemar karya FT, ok bukan Faizal Tahir), bab bab keluar duit kerajaan pun laju juga dia merancang, aku boleh letak kelajuannya menyamai bawa gear 4 kat mana mana highway pada waktu mana mana perayaan di Malaysia, tapi hal ehwal pembelajaran aku syak mungkin lajunya macam bawa dalam gear 4 masa kat highway Pasir Gudang pada hari Isnin kot kelajuannya. Ok, hal gear gear kena cerita belakang tabir.

Pada mulanya aku agak ragu ragu untuk memberi buku karya Akhi Fdaus ni kepada Anas untuk di baca. Aku bimbang wabak skema Anas mungkin akan berlawan dengan wabak 'rebel' terpendam dia, maka aku bimbang akhirnya aku yang harus kucar kacir mencari penawar bila ummy melihat Anas sudah menjana transformasi yang memuncak hasil pertembungan dua wabak tersebut. Itulah akal rasional aku fikir fikir kan, walaubagaimanapun tangan aku mungkin tidak bersetuju dengan pendapat akal rasional aku, maka tangan aku mengambil keputusan secara entiti berasingan dengan memberi buku Sembang Kencang tersebut kepada Anas.

Ok, hasilnya korang boleh tengok sendiri apa dah jadi pada Anas sekarang. Segala kebimbangan aku sudah terpadam, Anas sudah lulus masuk dalam dunia indie.

Macam mana aku boleh terjebak jadi pembaca setia dalam dunia blog indie ni?

Jawapannya sewaktu aku patah hati. Ya, itu sisi cerita dramatik penuh air mata dalam tahun 2010. Tahun 2023 aku tak pasti. Maka tak payah la aku cerita lebih lebih cerita sedih sedih, rosak mood nak raya karang, tak pasal pasal semua anak sedara aku tak kan dapat duit raya pulak nanti (padahal memang tak dapat pun).

Ok, kesimpulannya, blog brader Pipiyapong, Fdaus dan Mr. Vovin memang jenis blog la tahzan versi indie. Dalam gelak gelak, terselit keinsafan. Macam ucapan raya pulak bunyinya.

-------------
p/s: Anas, lu jangan putus fius lebih lebih sangat, karang susah gua nak kawtim dengan ummy.

Saturday, August 21, 2010

Mengimbau perangai ahli rumah sewa di Segamat



Entah macam mana, time bulan ramadhan ni ingatan pada member member serumah sewa dulu tiba tiba menjengah.

Pada tahun kedua di UiTM Johor, batch kami dah start kemasukan pelajar beramai-ramai di ikuti batch selepas kami, kalau tak silap batch 2007/2008. Oleh sebab kemasukan pelajar beramai-ramai ini, maka pelajar yang lebih senior perlulah di halau keluar dan bertebaranlah kami sembilan anak dara belaka semuanya mencari rumah yang sesuai untuk memuatkan kami semua. Masing masing memang jenis nak berjimat, berkongsi rumah sembilan orang pun tak jadi hal, bak kata orang putih 'the more the merrier'.

Kami dah target sebuah rumah agam yang low budget, maka segala proses dokumentasi cepat cepat di settlekan agar rumah agam tersebut tidak di target oleh orang lain.

Start semester ketiga, bermulalah kehidupan kami sebagai pelajar Non-Resident. Dari rumah sewa nak ke kampus jauhnya kira-kira 12km, termasuk sesak di pagi hari dan bertembung dengan jadual kereta api, perjalanan memakan masa lebih kurang setengah jam untuk sampai, itu belum masuk lagi tiba tiba JPJ buat roadblock. Awal-awal memang susah sikit sebab kemudahan pengangkutan yang terhad, kadang kadang kena menumpang tidur di surau kalau tiba tiba lecturer bertukar angin nak buat kelas malam atau test waktu malam.

Kalau dah balik malam naik bus, bukan pak cik bus tu boleh hantar depan rumah, kena la menapak nak ke rumah malam malam. Maka adegan seperti di kejar anjing gila kerap berlaku. Oleh kerana sistem pengangkutan pun dah serupa LRT time pagi, atau tiba tiba bertembung dengan jadual pak cik-pak cik bus mogok, ada masanya kami terlewat sampai ke kampus. Alasanya, flight tertunda. Macam tu lah.

Oleh kerana hal yang demikian, berpakatlah kami untuk naik kereta sahaja dan share duit minyak. Itu lebih mudah.

Panjang juga intro aku ni.

Berbalik pada tajuk di atas.

----------------------------------------

Ahli ahli rumah aku di Taman Perling ini punya macam macam ragam, ragam bab makanan, bab penjagaan diri, kebersihan, kerohanian, disiplin dan keselamatan semuanya cukup.

Kalau bab ketua rumah, kitorang bukan jenis pakat-pakat lantik atau undi lantik siapa nak jadi ketua darjah macam masa kat sekolah dulu. Kitorg pandai-pandai tahu sendiri. Biasanya mestilah kakak kakak yang lebih tua, biasanya yang jadi ketua rumah ni ikut musim jugak, kadang Mama Bai, kadang-kadan Papa Sri, kadang-kadang Kak Aza tetapi stail Kak Aza lead ni jenis kena paham paham sendiri. Dia punya arahan tak cakap banyak, pandangan mata dan lirik senyum je dah cukup.

Kalau bab ketua kebersihan dan keceriaan ni boleh bagi kat Cik Masita Laronda. Dia ni memang jenis suka bangun awal pastu bersihkan rumah. Kalau tengok dia dah start mop mop lantai, kitorg pun cepat cepat capai penyapu dan apa yang patut, buat operasi pembersihan bersama-sama.

Perihal gerau atau tukang masak ni boleh bagi pada Onnie dan Kak Bai, Kak Sri dan Kak Aza pun kira tergolong dalam gerau yang berkebolehan jugak, ni kira calon-calon orang dapur yang bagus aku boleh rekmen. Baki 5 orang yang lain ni boleh jadi pramusaji je, kalau masak pun stail makan untuk perut sendiri je. Tapi kalau turn yang 5 orang masak, kitorg makan je asalkan masih boleh di makan dan halal. Biasanya kalau yang 5 orang ni masak, awal awal dah pesan 'kalau tak sedap, diam diam je'. Begitulah selalunya.

Korang failed lagi ke bab memasak? aku failed beb. Nanti kalau nak repeat exam memasak, inform aku.

Perihal keselamatan ni biasanya idea bersama. Idea pasang kawat duri tu siapa punya ae? Aku agak-agak macam kak sri.


Proses pemasangan kawat berduri

Masa pasang tu, uncle cina sebelah rumah gelak-gelak je kat kitorg. Rumah korang tak kena ceroboh sedapla lu gelak-gelak, nak tolong tangkap penjenayah tu memang tak de la. Kami redha kan ajelah orang nak kate rumah sewa kami macam penjara. Lebih baik ambil tindakan berjaga-jaga, ye dak?

Ok, kalau hal ehwal kewangan rumah pula, sekali lagi di serah kepada Kak Sri dan Kak Aza. Dari hal duit rumah sewa, bil elektrik, bil air, duit makan, semuanya serahkan pada mereka. Memang untung ada akak-akak yang tolong uruskan hal ehwal kami yang lain. Ribuan terima kasih tak terhingga kepada mereka. Korang boleh mintak cenderahati pada Lily bila dia balik dari UK nanti.

Bab hal-hal pencetus idea untuk mengisi masa lapang, nak pergi berjalan-jalan atau aktiviti makan-makan secara mengejut boleh serah pada Lily dan Masita, Piqa, Onnie kadang kadang akan jadi pelengkap idea, yang jadi tukang bantah apa yang patut kadang-kadang aku. Tukang bagi idea dan rancangan penuh hal ehwal makan dan perjalanan biasanya akan di bincang bersama-sama. Semasa sesi brainstorming tu la macam-macam idea biasa, separa biasa atau luar biasa akan di kemukakan.

Boleh kata, hal pentadbiran dan carta organisasi kami cukup teratur dan di atur hanya menggunakan bicara hati je, tak perlu berkata-kata kami dah tahu tanggungjawab masing masing. Hidup sebagai pelajar ni siapa kata rumah tak macam tongkang pecah. Itu memang dah lumrah, tapi bila ada member member yang lain ianya saling lengkap melengkapi, nak menguruskan rumah sewa tidak sesukar mana. Yang penting jangan terlalu emosi.

Sibuk tetap sibuk, bukan sibuk hal study je, hal skandal, hal patah hati, hal jiwa kacau, hal family, hal lecturer semuanya cukup rasa. Tapi semua benda tu jadi manis bila teringat balik.

------------------------------------------
Tapi lain halnya dengan adik perempuan aku sorang ni. Duduk rumah sewa tapi sistem pengurusan diri pun failed, macam mana cerita ni? Kata nak hidup berdikari. Patut ke tak aku duduk sekali dengan dia?
Aku jawab sendiri : Duduk rumah dengan family lebih baik, makan minum, rohani jasmani, zahir batin terjaga. Moral down pun dah sekali sekala. Tonsil datang pun sekali sekala macam sekarang.


owh..ex-housemates aku untuk musim kedua jangan kecil hati ye, nanti aku sambung di lembaran akan datang. Sayang kamu.

Thursday, August 19, 2010

Misteri sesebuah keputusan

Selesai rakaat ke-8 macam biasa la...aku serta majoriti jemaah yang lain menderu keluar menuju ke kereta, rumah atau destinasi masing-masing. Tiadalah luar biasa sangat kejadian malam semalam hanya apabila menjejak kaki keluar di perkarangan masjid ternampak la beberapa buah kereta parking betul betul di hadapan main gate masjid.

Mungkin ada beberapa jemaah yang lain agak meradang dan tak kurang juga yang berasa kasihan dengan kereta atau tuan punya kereta tersebut. Kasihan kepada tuan punya kereta kerana mungkin semasa di Akademi Pengajian Memandu, cikgu tersebut tidak mendedahkan perihal parking dan tapak parking, kasihan kepada kereta tersebut kerana mendapat tuan yang sebegitu rupa.

Walaubagaimanapun hal tersebut tidak lah terlalu luar biasa sangat. Aku menuju ke kereta seperti biasa dan memandu pulang. Anas yang ikut serta juga tiada komen apa-apa mengenai kejadian parking kereta di main gate masjid.

Kemungkinan kami berdua berkira-kira juga, tuan punya kereta menyedari terdapat pintu besar yang lain di bahagian lain masjid tersebut yang kami tidak pernah tahu wujud atau tidak. Mungkin.

Justeru kami berdua pulang ke rumah, tidak lama kemudian seorang makhluk bernama manusia pulang juga yang tak payah la aku menyebut namanya, yang penting makhluk bernama manusia tersebut barang menumpang teduh sebentar di teratak indah kami sekeluarga...

Manusia tersebut dangan lancarnya menceritakan kejadian yang tidak luar biasa yang aku sudah ceritakan di atas kepada seisi rumah yang hanya ada aku dan ummy (Anas berada di bilik dan ayah masih di masjid). Dengan tanpa was-was juga manusia tersebut membuat kenyataan bahawa tuan punya kereta membuat keputusan tanpa menggunakan akal serta otak dengan meletakkan kereta betul betul di hadapan main gate masjid sehingga kenderaan-kenderaan yang berada di dalam kawasan masjid tidak boleh keluar.

Manusia itu juga menambah; harap saje belajar tinggi-tinggi tapi tak boleh guna otak.

Hurmmm...aku terkesima sebentar mendengar ucapan manusia tersebut (sebab aku juga selalu membuat sesuatu perkara dengan cara 'ikut-suka-aku' dan mengenepikan undang-undang manusia).

Sekali lagi aku bertanya diri sendiri dan orang lain,sepanjang hidup kita, adakah setiap keputusan yang kita ambil, kita gunakan otak dan akal? Untuk aku, kekadang aku juga mengambil keputusan hanya berdasarkan ilham suka-suka aku. Kalau semua orang mengambil keputusan dengan menggunakan otak dan akal, agak-agak masalah jenayah ni wujud ke tak?

Ah, aku tak taw. Korang jawab sendiri.



Friday, August 13, 2010

Azam ramadhan 1431H-Tepat jam 5,punch card

Bos menjerit panggil mendayu-dayu pun aku dah tak pandang kiri kanan.
Berdesap turun tangga, start enjin kereta, reverse lebih kurang, drive dengan jitu.
Bazar-bazar ramadhan pun tak dapat nak gugahkan azam aku untuk sampai ke rumah dengan cepat.

Cuma...bab sesak kat highway je aku tak dapat nak tolak tepi.
Bab air tahu Anas pun aku buat-buat layan separa mahu.